Endocrinologie

Endocrinologia este specialitatea medicală care se ocupă cu studiul și tratamentul afecțiunilor glandelor endocrine (glandele care produc hormonii).
Sistemul endocrin este extrem de important în fiziologia corpului uman, fiind implicat în aproape toate procesele și sistemele ce asigură funcționarea organismului: metabolismul bazal, sistemul osos și muscular, pielea, creșterea și dezvoltarea, reproducerea, echilibrul hidroelectrolitic și acido-bazic, biochimia sângelui, dezvoltarea neuro-cognitivă etc.
Pacienții cu patologii cronice (hipertensiune, diabet, obezitate, boală cronică de rinichi etc.) prezintă adesea și o patologie endocrinologică asociată, care face dificilă gestionarea bolii cronice sau, mai grav, duce la apariția de noi afecțiuni.

SANAMED – SERVICII DEDICATE DE ENDOCRINOLOGIE

La SANAMED, cel mai mare centru privat destinat monitorizării și tratamentului pacienților cu boli cronice, ne-am extins echipa de medici specialiști, am creat un sistem de evaluare integrată interdisciplinară și modernizăm permanent baza tehnologică. De aceea, evaluarea și tratamentul afecțiunilor endocrine ocupă un loc foarte important în clinica noastră.
Medicii noștri se ocupă de monitorizarea permanentă a evoluției și ajustarea cu precizie a schemei de tratament, toate în cadrul aceleiași locații.

În departamentul nostru de Endocrinologie, ai posibilitatea de a efectua teste, controale și investigații amănunțite specifice atât gratuite (CAS), în baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau de la medicul specialist, cât și cu plată. În același timp, poți beneficia și de servicii de spitalizare de zi, decontate integral de Casa de Asigurări de Sănătate – CAS, tot prin bilet de trimitere.

Nume Pret
Pachet endocrine 1 (consultație + ecografie) 300 LEI
Consultație control 140 LEI
Consultație inițială 220 LEI
Ecografie tiroidă 300 LEI
Referat medical 80 LEI
Puncție tiroidiană aspirativă 600 LEI
DEXA total body 250 LEI
DEXA 3 segmente 210 LEI
DEXA 2 segmente 160 LEI
DEXA 1 segment 90LEI

*prețuri disponibile pentru Sanamed București.

AFLĂ MAI MULTE DESPRE INVESTIGAȚII

Corpul uman se bazează pe o balanță sensibila a hormonilor. Fiecare are un rol bine definit, însă colaborează sinergic cu ceilalți hormoni.
Dezechilibrele hormonale contribuie la deteriorarea lentă a sănătății și a stării de bine.
După o consultație amănunțită, se recomandă un set de analize ce va crea un profil hormonal. Acesta va analiza principalele categorii de hormoni feminini și masculini:
• Estradiolul (E2) – hormonul fertilității feminine, este reprezentantul principal al estrogenilor. Sub influenta estrogenului, fetele devin femei in timpul pubertății. Este de asemenea deosebit de important și pentru bărbați.
• Progesteronul – joacă un rol vital ca oponent al hormonilor estrogeni și este hormonul esențial în sarcină.
• Testosteronul – esențial pentru funcția sexuală, dar are multe alte roluri. Având receptori în creier, inimă și la nivelul întregului organism, acest hormon steroidian joacă un rol esențial în menținerea masei musculare a corpului, elasticității pielii, libidoului, sănătății sistemului imunitar, creșterea oaselor și în funcțiile anabolice.
• Cortizolul – “hormonul stresului”, este un hormon steroid produs în glandele suprarenale. Influențează metabolismul proteinelor, glucidelor și grăsimilor, ajuta la reglarea tensiunii arteriale, îmbunătățește integritatea vaselor de sânge și influențează activitatea sistemului imunitar.
• Dehidroepiandrosteronul (DHEA) – hormon steroid produs în glanda suprarenală. Are funcția de pro-hormon servind ca precursor pentru hormonii sexuali testosteron și estradiol, dar acționează și ca hormon în sine, având un efect de reglare în mai multe zone ale metabolismului nostru.
• Hormonii tiroidieni (TSH, FT3, FT4) – hormoni implicați în aproape fiecare proces fiziologic: creștere și dezvoltare, metabolism, temperatura corpului și ritmul cardiac.
Osteodensitometria este investigația paraclinică de măsurare a densității osoase prin care se poate pune diagnosticul de osteoporoza. Osteodensitometria DEXA este cea mai moderna și folosește raze X de densități diferite ce străbat osul, permițând aprecierea gradului de reducere a densității osoase.Nu este o investigație dureroasă și se poate efectua la mai multe niveluri, cel mai frecvent la nivelul șoldului (col femural – cel mai expus fracturării osteoporotice), coloanei vertebrale lombare și antebrațului.

Osteodensitometria se recomandă tuturor femeilor după instalarea menopauzei, iar frecvența controlului este stabilită de medicul specialist.

Și bărbații pot suferi de osteoporoză, în special fumătorii și pacienții cronici care primesc tratament cortizonic.

Puncția tiroidiană este o procedură necesară ce face parte din evaluarea standardizată a nodulilor tiroidieni și aduce informații cu acuratețe cu privire la caracterul benign sau malign al acestora.

Nu orice nodul este candidat spre a fi puncționat. Există caractere de suspiciune, clinice și ecografice, prezentate în ghidurile de specialitate.

Înainte de puncție se realizează o evaluare amănunțită prin anamneză, examen clinic, hormoni tiroidieni, anticorpi, markeri tumorali precum calcitonina, și ecografie tiroidiană, realizată de un medic endocrinolog experimentat. Este important de comunicat medicului tratamentul urmat, cu precădere cel antiagregant sau anticoagulant.
Puncția tiroidiană presupune prelevarea unor celule de la nivelul nodulului tiroidian. Se realizează 2-3 pasaje în funcție de caracteristicile și dimensiunea nodulului.
Celulele se analizează ulterior la microscop de către un anatomopatolog cu experiență.

GĂSEȘTE-ȚI ENDOCRINOLOGUL PREFERAT LA SANAMED

Avantajele SANAMED:
  • diagnostic rapid și precis
  • proceduri minim invazive
  • prioritizarea siguranței pacientului
  • monitorizare adecvată a patologiilor specifice în endocrinologie
  • aparatură modernă

SANAMED – cel mai mare furnizor privat de servicii de spitalizare de zi. Acesta este un serviciu decontat integral de Casa de Asigurări de Sănătate – CAS, prin biletul de trimitere. Pentru specialitatea ENDOCRINOLOGIE (doar afecțiuni ale glandei tiroide), pacienții beneficiază de consultul medicului endocrinolog, ecografie tiroidiană, analize medicale specifice în funcție de particularitățile patologiei endocrine și administrarea anumitor terapii specifice (după caz).

Rezultatele investigațiilor efectuate, indicațiile de tratament și recomandările de investigații suplimentare se consemnează în biletul de externare și în scrisoarea medicală.

Call Now Button