Nefrologie

Nefrologia reprezintă specialitatea medicală care se ocupă cu evaluarea funcției rinichilor, a insuficienței renale cronice și a patologiilor care conduc la insuficiență renală, având ca obiectiv principal prevenirea degradării funcției renale prin terapie medical-nutrițională (dietă), medicație specifică și până la stadiul de terapii de supleare a funcției renale (dializă), transplant renal.

Boala cronică de rinichi, denumită și insuficiență renală cronică, reprezintă o pierdere graduală a funcției de filtrare a sângelui. În stadii avansate, este caracterizată de o acumulare de volume periculoase de fluide, electroliți și alți produși de metabolism ce trebuie excretați în mod normal, în corp. În lipsa intervenției medicale la timp, viața pacientului poate fi pusă în pericol.

Cele mai frecvente boli care duc la insuficiență renală cronică sunt:
– Diabetul zaharat
– Hipertensiunea arterială
– Glomerulonefrita, nefrita interstițială
– Rinichiul polichistic
– Obstrucții prelungite la nivelul tractului urinar (hipertrofia prostatei, litiază renală, cancer)
– Reflux vezico-ureteral
– Infecțiile urinare recurente

De asemenea, boala cronică de rinichi are o multitudine de factori de risc (prezenți frecvent la pacienții cu boli cronice): Diabet, hipertensiune, boală cardiovasculară, dislipidemie, obezitate, fumat, vârstă înaintată, hidratare insuficientă. Evaluarea nefrologică în mod regulat a acestor pacienți cu afecțiuni cronice permite diagnosticarea precoce a bolii renale și intervenția nutrițională și medicamentoasă, astfel încât să se prevină sau încetinească degradarea funcției renale.

Depistarea la timp a prezenței bolii cronice de rinichi este importantă pentru adaptarea corectă a schemelor de tratament pentru celelalte afecțiuni de care suferă pacienții cronici – valoarea funcției renale (Rata filtrării glomerulare – RFG) fiind un criteriu major de limitare a folosire a anumitor terapii sau de reducere a dozelor.

SANAMED – SERVICII DEDICATE DE NEFROLOGIE

La SANAMED, ne-am extins echipa de medici specialiști, am creat un sistem de evaluare integrată interdisciplinară și modernizăm permanent baza tehnologică. De aceea, evaluarea, tratamentul și monitorizarea pacientului cu probleme renale ocupă un loc foarte important în clinica noastră.

În departamentul nostru de Nefrologie, ai posibilitatea de a efectua teste, controale și investigații amănunțite specifice:
Nume Pret
Ecografie abdominală + consult 250 LEI
Ecografie renală + consult 200 LEI
Consultație control 140 LEI
Ecografie aparat urinar (rinichi + vezica urinara) / prostata 180 LEI
Analize specifice** la recomandarea specialistului
RMN/CT** la recomandarea specialistului

*prețuri disponibile pentru Sanamed București.

**investigații recomandate individual de către nefrolog, fiecărui pacient în parte, în funcție de afecțiunea de care suferă. Acestea, dacă sunt recomandate, pot fi efectuate în același loc – la Sanamed, pentru a avea un diagnostic cât mai precis. Costul acestora va fi comunicat specific doar după consultația inițială a specialistului.

AFLĂ MAI MULTE DESPRE INVESTIGAȚII

Reprezintă o metodă imagistică non-invazivă care dă informații despre forma, dimensiunile și structura rinichilor (indice parenchimatos, sistem pielo-caliceal, prezența chisturilor sau a altor formațiuni), cât și despre celelalte structuri de excreție a urinei (uretere, vezică urinară) sau organe care pot duce la obstrucții în căile de evacuare (prostată).
Reprezintă analizele efectuate pentru evaluarea prezenței unei boli renale cronice – creatinină serică, creatinină urinară, uree serică, albuminurie, raport urinar albumină- creatinină urinară, hemogramă, sideremie, aluminemie, fosfor, sodiu, potasiu, analize specifice din sfera imunologică pentru boli sistemice cu impact renal (lupus eritematos sistemic etc).
Evaluarea cu ajutorul tomografiei computerizate și rezonanței magnetice nucleare se folosește la pacienții la care există suspiciuni de afectare a funcției renale prin mecanism mecanic (compresie, obstrucție, flux vascular, malpoziția structurilor locale, cancere).

GĂSEȘTE-ȚI NEFROLOGUL PREFERAT LA SANAMED

Avantajele SANAMED:
  • diagnostic rapid și precis
  • proceduri minim invazive
  • prioritizarea siguranței pacientului
  • monitorizare adecvată a patologiilor specifice în nefrologie
  • aparatură modernă

Pentru specialitatea NEFROLOGIE, pacienții beneficiază de consultul medicului specialist, investigații medicale în funcție de particularitățile patologiei renale, administrarea anumitor terapii specifice și controale periodice.

Call Now Button