Acasă / Managementul Diabetului Avansat / Senzorul de Glicemie

Senzorul de glicemie

Este un dispozitiv medical transdermic (un filament inserat sub piele) care atâta timp cât este purtat oferă informații esentiale despre glicemie atât pacientului cât și medicului.

Astfel, senzorul înregistrează permanent valoarea glicemiei și poate totodată indica evoluția acesteia sub forma unui grafic astfel încât pacientul poate avea o imagine foarte clară despre cum afectează glicemia ceea ce face, mănâncă și tratamentul antidiabetic pe care îl urmează.

Un senzor indică: – Istoricul grafic al glicemiei
– Valoarea prezentă
– Direcția (creștere sau scădere) și viteza variției glicemice

Studiile de până acum arată că, pe baza informațiilor furnizate de senzor despre pacient (fie că este vorba de pacienți cu DZ tip 1 , tip 2, gestational sau chiar pacienți cu prediabet) diabetologul poate ajusta cel mai bine schema de tratament și dieta, astfel încât pacientul să obțină cele mai bune rezultate glicemice.

Pentru ce pacienți este utilă purtarea unui senzor de glicemie?

1. Diabetul tip 1

Pentru pacienții cu DZ tip 1 purtarea senzorului de glicemie este indicată permanent pentru a reduce variabilitatea glicemică, crește Time in Range (timpul petrecut pe o glicemie cu valoare între 70 – 180 mg/dl), scădea valoarea hemoglobinei glicozilate (HbA1c%), dar mai ales pentru a reduc numărului și severitatea hipoglicemiilor.

Sarcina la o pacientă cu DZ tip 1 are indicație majoră pentru purtarea senzorului de glicemie, pentru a putea atinge țintele glicemice foarte stricte din sarcină, în absența hipoglicemiilor.

2. Diabetul tip 2

Senzorul de glicemie oferă informații esențiale în ajustarea dietei și tratamentului pacienților atunci când:

  • pacientul nu atinge țintele glicemice (HbA1c <7%) în absența hipoglicemiilor
  • când apar hipoglicemii, însă reducerea dozelor de medicație duce la creșterea glicemiilor;
  • când stilul alimentar al pacientului duce la glicemii post-prandiale mari;
  • când valoarea glicemiilor măsurată cu glucometrul nu se corelează cu valoarea HbA1c%;
  • când este necesară începerea tratamentului cu insulină și pacientul este reticent (imaginea grafică a evoluției hiperglicemiei este foarte convingătoare pentru pacienții care refuză tratamentul injectabil);
  • când este necesară creșterea numarului de injecții zilnice cu insulină iar pacientului îi sunt neclare motivele

3. Sarcina cu Diabet

Senzorul oferă informații importante în vederea ajustării rapide a dozelor de insulină la mese și în timpul nopții, astfel încât pacientele să poată menține în siguranță glicemia în intervalul țintă în cursul sarcinii:

  • toate pacientele cu diabet preexistent sarcinii și care necesită tratament insulinic pot obține mult mai ușor glicemiile în intervalul țintă pe parcursul sarcinii, reducând concomitent riscul de hipoglicemie asociat tratamentului intensiv cu insulină;

4. Diabetul gestational

Senzorul de glicemie poate ajuta în decizia cu privire la momentul optim de inițiere a terapiei cu insulină la o pacientă cu DZ gestațional și totodată poate indica cu precizie dacă este suficientă o singură priză de insulină/zi sau e nevoie de intensificarea insulinoterapiei la mese.

Servicii Sanamed în materie de senzori de glicemie.

1. Consultație evaluare necesitate monitorizare cu senzor de glicemie

În cadrul acestei consultații, medicul diabetolog analizează toate informațiile despre diagnostic, istoricul bolii pacientului, schema de tratament actuală, evoluția analizelor de sânge, obiectivele glicemice propuse, astfel încât la final să poată decide dacă pacientul respectiv este un bun candidat pentur monitorizare cu senzor de glicemie. Tot în cadrul acestei consultații se clarifică exact modul de funcționare și ajustarea a terapiei cu senzor de glicemie, obiectivele glicemice sub monitorizare cu senzor, se descriu limitările tehnologice ale senzorului de glicemie. Totdată se analizează împreună cu pacientul dacă există risc de dezechilibru glicemic prin interpretarea incorectă a informațiilor glicemice (există pacienți în cazul cărora purtarea senzorului de glicemie rezultă în creșterea fluctuațiilor glicemice rapide, stare de anxietate – motiv pentru care această consultație preliminară este esențială pentru a evita situațiile neplăcute ce pot apărea prin purtarea senzorului de glicemie de către un pacient la care această terapie / monitorizare nu are beneficii).

2. Montare și inițializare senzor de glicemie

În cadrul acestei consultații se montează (aplică) pe pacient senzorul de glicemie, se face trainingul specific pentru montarea corectă a unui senzor de glicemie de către pacient la domiciliu, se explica modul de calibrare optimă a senzorului, se stabilesc țintele glicemice de urmărit pe senzor, se setează pragurile de alertă hipo sau hiperglicemică, se explică modul de interpretare a valorilor de pe senzor, a trendului glicemic, cum trebuie ajustat tratamentul actual pe baza informațiilor din senzor, ce trebuie urmărit pe senzor după consumarea anumitor alimente, după efort fizic, când există anumite probleme de sănătate acute etc.

Această consultație are ca scop montarea corectă a senzorului de glicemie astfel încât informațiile furizate de senzor să aibă un grad de precizie optim și totodată stabilirea variabilelor pe care pacientul trebuie să le urmărească, astfel încât volumul mare de informație pe care îl poate furniza un senzor de glicemie să ducă la obținerea cât mai rapidă a rezultatelor glicemice dorite.

SANAMED nu comercializează dispozitive medicale. Pacienții care doresc montare și inițializare senzor de glicemie trebuie ca, la momentul consultului, să fie în posesia unui astfel de sistem: senzor de glicemie + dispozitiv de inserție a senzorului + transmitter (acolo unde este cazul – Dexcom, Medtronic) + dispozitiv de citire (cititor Freestyle Libre, receiver Dexcom) sau telefon cu aplicația descărcată și instalată (Freestyle Libre Link, Medtronic Guardian Connect, Dexcom G5 / G6 mobile app).

3. Evaluare diagnostic / ajustare terapie antidiabetică pe baza rezultatelor obținute din monitorizarea cu senzor

În cursul acestei consultații se analizează evoluția glicemică de pe durata purtării senzorului, în corelație cu toate variabilele care au contribuit la modificarea valorilor glicemice (dietă, tratament, efort fizic). Astfel se vor interpreta glicemia medie, variabilitate glicemică, time-in-range (timpul petrecut în intervalul glicemic țintă 70-180 mg/dl), graficul mediu zilnic al glicemiilor, tipologiile de evoluție pe actuala schemă de tratament, frecvența hipoglicemiilor, compoziția meselor care au dus la excursii hiperglicemice puternice, episoadele de scăderi glicemice rapide în efort etc. În baza acestor informații se vor decide ajustările în schema de tratament, modificările ce trebuie făcute în dietă, cum trebuie practicat efortul fizic, modificările referitoare la pragurile de alertă glicemică, astfel încât aceste decizii terapeutice să ducă la o ameliorare a hemoglobinei glicozilate, o reducere a variabilității glicemice și a numărului și serverității hipoglicemiilor.