Acasă / Managementul Diabetului Avansat / Sportul în Diabet

Sportul în diabet

Activitatea fizică regulată este o parte foarte importantă a tratamentului pacienților cu diabet. Sportul de performanță poate fi practicat în contextul unui diagnostic de diabet, însă pacientul trebuie să cunoască foarte bine mecanismele care duc la variațiile glicemice puternice care apar în efort și mecanismele prin care să intervenină la timp, astfel încât performanța lui sportivă să nu fie afectată pe parcursul antrenamentelor și competițiilor.

O glicemie în intervalul țintă (100 – 180 mg/dl) pe parcursulul efortului permite sportivului să depună efortul maximal pe care structura lui fizică și nivelul de antrenament îl permit, astfel încât să poată obține o îmbunătățire a timpilor de parcurs, VO2 Max, o creștere a forței și rezistenței musculare.

Efortul fizic poate avea efecte diametral opuse în cazul aceluiași pacient cu diabet, efecte care au ca numitor comun scoaterea glicemiei din intervalul țintă.

  • Astfel, durata, intensitatea, tipul de efort (aerob / anaerob) pot în anumite situații să crească puternic glicemia, ca ulterior să ducă la o scădere rapidă spre zona hipoglicemică.
  • Situația inversă este de asemenea posibilă, cu scădere puternică a glicemiei imediat după începerea activității fizice, pacientul consumând cantități mari de glucide pentru a ieși din limita hipoglicemică, urmând ca la finalul antrenamentului să apară o hiperglicemie semnificativă.

Un alt fenomen frecvent întalnit în zilele cu antrenamente prelungite este hipoglicemia nocturnă post-efort, situație în care trebuie ajustate dozele de insulină și mai ales compoziția în macronutrienți (glucide, proteine, lipide) a meselor.

Servicii Sanamed:

Managementul avansat al diabetului în sport – în cadrul acestei consultații se vor stabili strategiile de urmat în dietă și tratament, pornind de la tipul de sport practicat, raportul efort aerob / anaerob, în functie de indicii antropometrici ai sportivului:

  • cum trebuie programate mesele și prizele de insulină de dinaintea efortului
  • cum trebuie ajustate dozele de insulină înaintea unei competiții
  • ce tip de glucide / energizante trebuie consumate în cursul antrenamentelor / competițiilor
  • strategii în antrenament pentru a reduce riscul de apariție al hipoglicemiei tardive
  • care sunt cele mai bune modalități de tratament (injecții multiple cu insulină / infuzie subcutanată continuă de insulină) pentru un sportiv cu diabet

Sursa foto: Sports&Diabetes