CALCULUL CORECT AL CARBOHIDRAȚILOR SE FACE LA GRAMAJ, NU PER PORȚIE!

CALCULUL CORECT AL CARBOHIDRAȚILOR SE FACE LA GRAMAJ, NU PER PORȚIE!

10.07.2019


Conținutul nutritiv al alimentelor (calorii, glucide, lipide, proteine) poate fi exprimat atât pentru 100 g produs cât și pentru porție. Porția este o unitate de cuantificare relativă, putând exista variații mari între două porții similare din același produs. Termeni precum, farfurie, cană, lingură sunt la fel de relativi din punct de vedere al cantităților ca și porția.

Ca unitate de cuantificare a alimentelor, porția se folosește la scară largă în USA, însă, pentru cei mai mulți pacienți, valorile nutriționale conținute într-o porție sunt foarte diferite. Dacă în cazul DZ tip 2 care nu necesită administrare de insulină și calculul HC nu este unul foarte strict, termenul porție poate fi folosit pentru a evalua și cuantifica totalul HC ai zilei, în DZ tip 1 este contraindicată folosirea porției ca unitate de măsură a HC.

Este recomandat ca pacienții să estimeze întotdeauna conținutul glucidic al alimentelor pe baza gramajului și nu a unor unități de măsură relative. Chiar dacă este multiple rețete culinare care pentru o porție din alimentul respectiv au indicat conținutul glucidic, datorită variației dimensiunii porției acea valoare este imprecisă, putând duce la calcule eronate.

Mai multe articole

RMN-ul de sân, un aliat extraordinar în prevenția sau monitorizarea afecțiunilor mamare

18.12.2023

Tiroidita Hashimoto – cea mai frecventă boală autoimună

25.05.2022

Infertilitatea – investigații de bază pentru elucidarea principalelor cauze

25.05.2022

Indicele glicemic - rolul său în alimentația din diabet

25.05.2022

Dulciuri și patiserie fără zahăr – atenție la carbohidrați/glucide!

25.05.2022