Tiroidita Hashimoto – cea mai frecventă boală autoimună

Tiroidita Hashimoto – cea mai frecventă boală autoimună

25.05.2022


Tiroidita cronică autoimună, cunoscută și sub numele de tiroidită Hashimoto, este una din cele mai frecvente afecțiuni endocrine. Boala afectează până la 12% din populație, raportul femei-bărbați fiind de 9-1.

Glanda tiroidă este situată la baza gâtului și produce hormoni importanți pentru întreaga funcționare a organismului. Cauza care determină atacul autoimun asupra tiroidei nu este pe deplin cunoscută, dar studiile arată că posibilii factori de risc includ infecțiile virale sau bacteriene sau o altă afecțiune autoimună preexistentă.

Afecțiunea se declanșează atunci când sistemul imunitar sintetizează anticorpi care atacă glanda tiroidă, pe care o percepe ca fiind corp străin.

Care sunt cauzele tiroiditei autoimune?

Studiile arată că principalii factori declanșatori ai acestei afecțiuni sunt:

  • stresul prelungit – în situații în care consumul emoțional și mental este foarte mare și pe o durată destul de lungă;
  • excesul de iod – care poate proveni din alimente sau chiar medicamente;
  • infecțiile – precum cele bacteriene sau virale;
  • sarcina și nașterea – întrucât fluxul hormonal este mai mare și astfel pot apărea dezechilibre;
  • predispoziția genetică – riscul este crescut dacă există membri ai familiei care suferă de această afecțiune sau de alte boli autoimune.

Cum se manifestă tiroida autoimună?

Cel mai adesea, pacienții care suferă de această afecțiune prezintă funcție tiroidiană normală, fiind practic asimptomatici. Tiroidita autoimună evoluează lent, pe parcursul mai multor ani.

Alteori, boala debutează cu o creștere ponderală de până la 5-7 kg, cauzată de retenția de apă din organism, însoțită de stare de oboseală continuă, instabilitate emoțională și puls scăzut.

Principalele semnale de alarmă care ar trebui să ne facă să mergem la medicul endocrinolog pentru investigații sunt următoarele:

  • oboseală accentuată și adesea inexplicabilă;
  • piele uscată și palidă – uneori asociate cu inflamarea feței;
  • sensibilitate la temperaturi scăzute;
  • unghii fragile și cădere excesivă a părului, fără legătură cu un tratament medicamentos sau alte probleme medicale;
  • constipație;
  • creștere inexplicabilă în greutate – uneori asociată cu retenția exagerată de apă în organism;
  • dureri articulare și musculare, fără o cauză identificabilă;
  • menstruație abundentă sau prelungită – uneori asociată cu alte disfuncții ale aparatului genital, precum infertilitatea;
  • tulburări de memorie și concentrare, inclusiv labilitate psihică și imposibilitatea de controlare a emoțiilor.

Ce investigații sunt necesare?

Dacă în trecut boala putea fi diagnosticată doar în formele sale avansate, în prezent un consult de specialitate și un set complet de investigații și analize de laborator au un rol esențial în diagnosticarea corectă a tiroiditei autoimune, încă de la primele semne ale bolii.

Medicul endocrinolog poate recomanda un set de analize de laborator, precum determinarea hormonilor de stimulare tiroidiană TSH și a anticorpilor tiroidieni TPO (. De asemenea, investigațiile de imagistică, precum ecografiaompletează tabloul clinic și de laborator.

Tot medicul endocrinolog este cel care poate prescrie tratamentul adecvat pentru această afecțiune. De cele mai multe ori însă, dacă funcția tiroidiană nu este afectată, medicul poate recomanda doar monitorizarea pe termen lung a afecțiunii, pentru a preveni agravarea acesteia.

Tratament tiroida autoimună

Fiind o boală autoimună, tiroidita Hashimoto nu are un tratament cauzal, care să poate neutraliza din sânge anticorpii care o produc. Adoptarea unui stil de viață sănătos este esențială pentru evoluția pozitivă a pacientului diagnosticat cu această afecțiune.

Așadar, odată instalată boala, ea nu se vindecă niciodată. Singurul lucru care poate fi tratat este hipotiroidismul, adică lipsa sau insuficiența hormonilor tiroidieni. Astfel, cantitatea de hormoni pe care glanda ar trebui să îi producă în mod natural este suplinită prin hormoni tiroidieni artificiali, sub formă de tablete.

Tiroidita autoimună este definitivă și necesită tratament substitutiv tiroidian și supraveghere endocrină constantă pe tot parcursul vieții.

Referințe bibliografice:

  1. American Thyroid Association. Hashimoto’s thyroiditis (lymphocytic thyroiditis): http://www.thyroid.org/wp-content/uploads/patients/brochures/Hashimoto_Thyroiditis.pdf
  2. British Thyroid Foundation. Thyroid function test:http://www.btf-thyroid.org/information/quick-guides/97-thyroid-function-tests. Ultima accesare: februarie 2017
  3. Medline Plus. Chronic thyroiditis (Hashimoto’s disease):http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000371.htm.
  4. Mayo Clinic. Hashimoto’s disease. Symptoms and causes:http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hashimotos-disease/symptoms-causes/dxc-20269764.

Sursă foto: https://www.shutterstock.com/image-photo/woman-showing-painted-thyroid-gland-on-1849136077

Mai multe articole

Medicamente disponibile pentru tratamentul obezitatii / excesului ponderal

1.07.2024

RMN-ul de sân, un aliat extraordinar în prevenția sau monitorizarea afecțiunilor mamare

18.12.2023

Tiroidita Hashimoto – cea mai frecventă boală autoimună

25.05.2022

Infertilitatea – investigații de bază pentru elucidarea principalelor cauze

25.05.2022

Indicele glicemic - rolul său în alimentația din diabet

25.05.2022