Medicamente disponibile pentru tratamentul obezitatii / excesului ponderal

Medicamente disponibile pentru tratamentul obezitatii / excesului ponderal

1.07.2024


Introducere

  • Obezitatea reprezinta o boala, cu impact pe multiple organe, afectand o proprotie din ce in ce mai mare a populatiei planetei. Rata de suprapondere si obezitate in Romania este de 58% (conf
  • Pe langa aspectul estetic, scaderea in greutate aduce beneficii majore asupra sanatatatii:
  • Ameliorarea analizelor de sange (scaderea valorilor coleserolului LDL – colesterolul rau, scaderea trigliceridelor, scaderea acidului uric, scaderea glicemiei)
    • Reducerea riscului de diabet zaharat tip 2
    • Diminuarea riscului de aparitie a apneei in somn.
    • Reducerea valorilor tensiunii arteriale
    • Scaderea riscului de a dezvolta / intarzierea aparitiei afectiunilor articulare degerative (gonartroza, coxartroza, discopatie vertebrala)
    • Scaderea riscului de a dezvolta evenimente cardio-vasculare majore (infarct miocardic, AVC – accident vascular cerebral).
    • Reducerea aparitiei patologiei herniare la nivelul peretelui adnominal (hernie inghinala, hernie ombilicala, eventratii, incontinenta urinara secundara rupturii de perineu).
  • Terapiile medicamentoase pentru tratamentul obezitatii nu sunt decontate in momentul de fata prin sistemul public de asigurari de sanatate. Pacientii suporta integral pretul acestor terapii.
  • Modificarile stilului de viata (activitate fizica, program de somn optim) si un regim alimentar sanatos (alimentatie bogata in legume si fructe proaspete, cresterea consumui de fibre alimentare, reducerea consumului de glucide ultraprocesate, scaderea consumului de zahar, dulciuri si mai ales un total zilnic de calorii adaptat nevoilor reale – regim hipocaloric).
  • informatii suplimentare despre terapiile disponibile pentru slabit;
    • criteriile de eligibilitate pentur o anumita molecula;
    • invesitgatiile necesare inaintea initierii unei astfel de terapii in siguranta;
    • stabilirea obiectivelor reale;
    • planului de tratement;
    • planului alimentar;
    • monitorizarii evolutiei sub terapie.

MEDICAMENTIE PENTRU SLABIT DISPONIBILA IN ROMANIA

Liraglutid (Saxenda)

Saxenda este un medicament indicat adulților și adolescenților cu vârsta cuprinsă între 12-17 ani pentru tratamentul excesului ponderal. Se administreaza ca injectie zilnica, cu o schema progresiva de titrare – in functie de toleranta pacientilor fata de molecula.

Mecanismul de actiune al liraglutidei (Saxenda) – care este o moelcula incretinica, are la baza functia organismului de a produce, in mod natural, un hormon care controleaza apetitul, denumit peptida –1 asemanatoare glucagonului – GLP-1. Saxenda este un agonist al receptorului GLP-1 – care controleaza apetitul (senzatia de foame si satietate) – si duce in timp la consumul unor cantitati mai mici de calorii la mese si scadere in greutate.

Intrucat pot exista si efecte adverse severe ale terapiei cu agonisti ai recpetorilor GLP-1, nu orice persoana poate beneficia de aceasta terapie in conditii de siguranta, mai ales daca nu are indicatie.

In cazul in care un pacient are indicatie de terapie cu liraglutid in vederea scaderii in greutate, medicul ii va prescrie o serie de investigatii (analize de sange, investigatii imagistice), inaintea inceperii tratamentului. Odata inceput tratamentul, evolutia pacientului (greutate, circumferinta abdominala, efecte adverse aparute la cresterea dozei, analize de sange) trebuie monitorizata de medic pentru a obtine rezultatele stabilite in conditii de siguranta.

Pe tot parcursul trataemntului cu Saxenda, pentru a obtine rezultate dorite, pacientul trebuie sa urmeze un plan alimentar specific (cu redctie calorice) si sa adopte un stil de viata mai active (cresterea volu,mului de efort fizic). Fara o interventie pe dieta si stil de viata, rezultatele pe care le obtin pacientii tratati cu liraglutid pentru exces ponderal reduse.

Orlistat (Xenical)

Orlistat (Xenical) este un inhibitor potent, specific şi de lungă durată al lipazelor gastrointestinale exercitand acţiunea terapeutică la nivelul stomacului şi al intestinului subţire, leganduse-se de lipazele gastrice si pancreactice (enzimele care ajuta la digestia si absorbtia grasimilor din alimente). Enzima astfel inactivată este incapabilă să hidrolizeze lipidele alimentare prezente sub formă de trigliceride, în acizi graşi liberi şi monogliceride absorbabile – acestea fiind eliminate prin scaun.

Astfel, o mare parte din numarul de calorii consumate zilnic din alimentele care contin grasimi (lactate, branzeturi, carnuri, sosuri, uleiuri, etc) nu mai sunt absorbite si ajung sa fie eliminate prin scaun.

Tratamentul cu orlistat, prin reducerea absorbtiei de vitamine liposolubile, daca este continuat pe o perioada lunga, poate duce la anumite carente vitaminice dar si efecte neplacute gastro-intestinale.

Initierea si monitorizarea tratamentului cu orlistat la pacientii care au indicatie pentru aceasta terapie trebuie efectuata sub supraveghere medicala.

De asemenea, ca si in cazul oricarei alte molecule indicate tratamentului obezitatii – in absenta unei dieta adecvate si cresterii gradului de activitate fizica zilnica, rezultatele ponderale vor fi limitate.

MOLECULE / MEDICATII CARE URMEAZA SA FIE DISPONIBILE IN ROMANIA IN URMATORII ANI

  • Semaglutid 2.4 mg (Wegovy)

Semaglutida injectabila saptamanal  – in doza maxima de 2.4 mg/injectie – reprezinta un agonist ale receptorului GLP-1. Substanta din Wegovy  – semaglutida – este acceeasi cu cea din medicamentul Ozempic – destinat pacientilor cu diabet zaharat de tip 2.

Studiile de pana acum arata ca dupa 2 ani de tratament cu aceasta terapie (in combinatie cu o dieta hipocalorica si creterea gradului de activitate fizica) – pacientii pot obtine o scadere medie in greutate de 15% fata de valoarea intiala.

  • Tirzepatida (Zepbound)

Tirzepatida este o alta molecula tip agonist al recpetorilor de GLP-1 – cu administrare subcutanata injectabila saptamanala (identica cu cea din medicamentul Munjaro – destinat pacientilor cu Diabet zaharat tip 2).

In studiile pe desfasurate pe parcursul a 72 de sapatamani, tirzepatida a dus la o scadere de pana la 20.9% din greutatea corporala in cazul pacientilor carora li s-a administrat doza maxima de molecula – respectiv Zepbound 15 mg/sapt.

Pentru mai multe informatii despre slabit si optiunile terapeutice disponiblile in momentul de fata, progrmati o consultatie le Sanamed.

Mai multe articole

Medicamente disponibile pentru tratamentul obezitatii / excesului ponderal

1.07.2024

RMN-ul de sân, un aliat extraordinar în prevenția sau monitorizarea afecțiunilor mamare

18.12.2023

Tiroidita Hashimoto – cea mai frecventă boală autoimună

25.05.2022

Infertilitatea – investigații de bază pentru elucidarea principalelor cauze

25.05.2022

Indicele glicemic - rolul său în alimentația din diabet

25.05.2022