CUM SE EVITĂ FORMAREA BULELOR DE AER ÎN REZERVORUL ȘI KITUL DE INFUZIE AL POMPEI DE INSULINĂ

CUM SE EVITĂ FORMAREA BULELOR DE AER ÎN REZERVORUL ȘI KITUL DE INFUZIE AL POMPEI DE INSULINĂ

13.05.2019


Prezența bulelor de aer în kitul de infuzie al pompelor de insulină este o situație foarte frecventă, și poate deveni problematică în cazul în care bulele sunt mai mari (ocupând până la centimetri din lungimea firului, odată angrenate în flux). Situația este cu atât mai gravă la pacienții cu doze foarte mici de insulină sau copii foarte mici, deoarece chiar și o bulă mică poate reprezenta anularea insulinei bazale pe interval de 1 oră sau chiar mai mult.

Cel mai frecvent bulele apar în momentul umplerii rezervorului. Există situații când acestea sunt de dimensiuni foarte mici (greu de decelat cu ochiul liber) însă la câteva ore încep să conflueze constituindu-se o bulă evidentă. Astfel, pacienții nu observă nicio bulă semnificativă în momentul umplerii, acestea evidențiindu-se mai târziu – cel mai frecvent ca spații lipsite de insulină pe traictul firului de la kitul de infuzie, ce avansează spre cateter.

PAȘI DE URMAT PENTRU REDUCEREA RISCULUI DE APARIȚIE A BULELOR:

1. Cartușul de insulină trebuie să fie la temperatura camerei (similar kitului de infuzie) – diferențele de temperatură între insulină și plasticul rezervorului de insulină favorizează formarea de bule de aer aderente la pereții rezevorului (greu de scos).

2. Încărcarea rezervorului trebuie să se facă foarte lent (ceea ce este dificil prin procedura clasică de tragere a pistonului rezervorului și aspirație sub presiune negativă din cartușul de insulină – apar variații de presiune mari ce generează turbulente puternice în fluxul de lichid la intrarea în rezervor, ce poate duce la formare de spumă sau bule foarte mici, nedepistate inițial, ce fuzionează peste câteva ore formând bule mai mari). Indicat este ca odată introdus acul rezervorului în cartușul de insulină, să fie împinsă garnitura de cauciuc/dop a cartușului de insulină cu un creion/pix (similar modului de funcționare a pen-ului de insulină), de manieră extem de lentă, astfel încât să nu apară turbulențe în flux.

În cazul în care există bule pe firul kit-ului de infuzie, acesta trebuie deconectat de la cateter și apoi folosită funcția prime/fast bolus de evacuare a insulinei până când observați că toate bulele au dispărut de pe fir. Ulterior, firul se reconectează la cateter.

Mai multe articole

RMN-ul de sân, un aliat extraordinar în prevenția sau monitorizarea afecțiunilor mamare

18.12.2023

Tiroidita Hashimoto – cea mai frecventă boală autoimună

25.05.2022

Infertilitatea – investigații de bază pentru elucidarea principalelor cauze

25.05.2022

Indicele glicemic - rolul său în alimentația din diabet

25.05.2022

Dulciuri și patiserie fără zahăr – atenție la carbohidrați/glucide!

25.05.2022