Ecografia tiroidiană

Ecografia tiroidiană

5.03.2021


Tiroida reprezintă o glandă situată la nivelul gâtului ce secretă hormoni tiroidieni. Aceștia sunt foarte importanți în funcționarea normală a organismului. Din păcate, afecțiunile la nivelul tiroidei sunt din ce în ce mai frecvent întâlnite. Acestea pot fi adesea reprezentate de formațiuni nodulare, inflamații cronice, subacute sau acute, ce pot fi însoțite de dezechilibre ale nivelului hormonal.

În caz de asociere a unui nivel crescut de hormoni tiroidieni, pot fi prezente: palpitații, transpirații, agitatie, irascibilitate, anxietate, scădere în greutate, tremor, cădere a părului sau tulburări menstruale. În caz de asociere a unui nivel scăzut de hormoni tiroidieni, pot fi prezente: tulburări de concentrare, oboseală, piele uscată, constipație, creștere în greutate, depresie, și de asemenea, cădere a părului sau tulburări menstruale.

Simptomele caracteristice unei formatiuni nodulare tiroidiene pot fi: senzație de „nod în gât”, dificultăți la înghițire, durere la nivelul gâtului, răgușeală sau chiar tulburări de respirație. Nodulii tiroidieni, atât cei benigni, cât și cei maligni, se pot dezvolta chiar și fără a determina simptome.

De aceea, pentru a identifica rapid și ușor dacă există modificări în structura tiroidei, de primă intenție este ecografia tiroidiană.

Ecografia tiroidiană este o procedură bazată pe ultrasunete și este non-invazivă, sigură, nedureroasă și fără reacții adverse. Aceasta oferă imagini precise ale tiroidei și ale țesuturilor învecinate, arătând forma, consistența, vascularizația și dimensiunile structurilor analizate. Este o investigație de mare acuratețe, ce poate decela prezența nodulilor chiar și atunci când aceștia nu sunt palpabili la examinarea clinică. De asemenea, în cazul prezenței unor noduli sau formațiuni tumorale tiroidiene, ecografia tiroidiană oferă informații precum localizarea acestora, compozitia solidă, lichidiană sau mixtă, conturul bine sau imprecis delimitat, vascularizația, dimensiunile, prezența invaziei și aspectul cu sau fără caractere suspecte de malignitate.

În caz de caractere suspecte de malignitate, ecografia tiroidiană este o evaluare cheie pentru ghidarea puncției cu ac fin la nivelul nodulului, procedură standard ce stabilește riscul ca acesta să fie canceros sau oportunitatea ca acesta să fie benign.

Scris de Dr. Mara Băetu

Mai multe articole

Tiroidita Hashimoto – cea mai frecventă boală autoimună

25.05.2022

Infertilitatea – investigații de bază pentru elucidarea principalelor cauze

25.05.2022

Indicele glicemic - rolul său în alimentația din diabet

25.05.2022

Dulciuri și patiserie fără zahăr – atenție la carbohidrați/glucide!

25.05.2022

Variabilitatea glicemică - o nouă țintă terapeutică în tratamentul diabetului zaharat

25.05.2022