FUMATUL ȘI DIABETUL – FUMATUL ACCELEREAZĂ DEZVOLTAREA ȘI PROGRESIA COMPLICAȚIILOR!

Home / Fără categorie / FUMATUL ȘI DIABETUL – FUMATUL ACCELEREAZĂ DEZVOLTAREA ȘI PROGRESIA COMPLICAȚIILOR!
FUMATUL ȘI DIABETUL – FUMATUL ACCELEREAZĂ DEZVOLTAREA ȘI PROGRESIA COMPLICAȚIILOR!

FUMATUL ȘI DIABETUL – FUMATUL ACCELEREAZĂ DEZVOLTAREA ȘI PROGRESIA COMPLICAȚIILOR!

Fumatul este o cauză majoră de dezvoltarea a bolii micro și macrovasculare în populația generală, indiferent că suferă sau nu de vreo afecțiune cronică. În cazul pacienților cu diabet, complicațile asociate bolii sunt augmentate ca gravitate și viteză cu care se dezvoltă la pacienții care fumează.

Fumatul afectează prin cel puțin 2 mecanisme sitemul cardiovascular al pacienților diabetici:

1. Crește rezistența la insulină, ce duce la glicemii mai crescute (cu toate consecințele nocive specifice hiperglicemiei asupra sistemului cardivascular) și dificultate în menținerea unei glicemii optime.

2. Afectează sistemul cardiovascular direct și induce inflamație cronică cu lezarea capilarelor și promovarea ateromatozei și aterosclerozei în vasele de calibru mediu și mare.

Studiile au arătat multiplicarea riscului producerii de complicații la diabeticii fumători, astfel:

• Nefropatie diabetică:
– riscul de adezvolta microalbuminurie este de 2.8 ori mai mare la fumători (în special cu DZ tip 1), iar viteza progresiei bolii renale către insuficiență renală este de asemenea crescută;[1]

• Arteriopatie diabetică:
– riscul de a dezvolta boală arterială periferică este crescut de 2,5 ori în cazul pacienților cu diabet care fumează – cu risc mai mare de amputații decât ceilalți pacienți;[2] Efectul este similar și în cazul disfuncției erectile de cauză vasculară indusă de diabet.

• Neuropatie diabetică:
– fumatul accelereaza apariția și progresia neuropatiei diabetice – crescând riscul de amputație în contextul ulcerului neuropat al piciorului diabetic;[3]

• Boala marovasculară:
– risc crescut la pacienții cu diabet fumători (probabilitate mai mare de evenimente grave precum infarct și accident vascular cerebral) chiar și după puțini ani de evoluție a diabetului;[4]

Referințe:
1. Ritz E, Ogata H, Orth SR. Smoking: a factor promoting onset and progression of diabetic nephropathy. Diabetes Metab. 2000 Jul;26 Suppl 4:54-63.
2. Marso SP, Hiatt WR. Peripheral arterial disease in patients with diabetes. J Am Coll Cardiol. 2006 Mar 7;47(5):921-9.
3. Clair C, Cohen MJ, Eichler F et al. The Effect of Cigarette Smoking on Diabetic Peripheral Neuropathy: A Systematic Review and Meta-Analysis. J Gen Intern Med. 2015 Aug;30(8):1193-203.
4. Fagard RH. Smoking amplifies cardiovascular risk in patients with hypertension and diabetes. Diabetes Care. 2009 Nov;32 Suppl 2:S429-31.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Call Now Button