HIPOGLICEMIA – CE ACTIVITĂȚI TREBUIE ÎNTRERUPTE PÂNĂ LA NORMALIZAREA GLICEMIEI

HIPOGLICEMIA – CE ACTIVITĂȚI TREBUIE ÎNTRERUPTE PÂNĂ LA NORMALIZAREA GLICEMIEI

1.10.2019


Hipoglicemia reprezintă o complicație a tratamentului medicamentos și injectabil al pacientului cu diabet, iar în funcție de gravitatea hipoglicemiei, efectele asupra pacientului cât și a celor din jur (în anumite situații) poate fi dramatic.
În cazul următoarelor activități, este imperios necesar ca acestea să fie întrerupte până la normalizarea glicemiei:

• CONDUS – indiferent de autovechiculul folosit, pacientul care are o hipoglicemie (fie simptomatică, fie identificată accidental) trebuie să operască imediat vehiculul în condiții de siguranță și să staționeze până când valoarea glicemiei se normalizează. Chiar dacă pacientul nu are niciun simptom, reflexele, reactivitatea și capacitatea de adaptare rapidă sunt profund încetinite – în acest caz absența sau dispariția simptomelor nu sunt suficiente pentru reluarea activității, depășirea hipoglicemiei trebuind confirmată cu glucometrul.
!!!!!! N.B. – există o multitudine de cazuri în care pacienți cu hipoglicemie au provocat accidente rutiere grave cu distrugeri materiale importante și victime umane!

• MANIPULARE UTILAJE / MAȘINI GRELE / INDUSTRIALE – datorită efectului hipoglicemiei asupra concentrării, vitezei de reacție și integrării neuromusculare, capacitatea de a conduce utilaje și mașini industriale este grav afectată, iar pacientul trebuie să se oprească imediat din activitate până la normalizarea glicemiei.

• DEPLASAREA PE DRUMURILE PUBLICE – fie că vorbim de biciclete, role, trotinetă, skateboard, segway deplasarea pe carosabil trebuie întreruptă în caz de hipoglicemie. Cauzele și riscurile sunt cele explicate în cazul condusului.

• ACTIVITĂȚI FĂRĂ RISC, CE NECESITĂ CONCENTRARE (introducere date, folosirea formulelor matematice, lucru cu tabele, prelucrare statistică, calcule, verificare redactare, diverse corecturi) – datorită alterării atenției și pierderii capacității de concentrare, randamentul în astfel de activități va scădea puternic, crescînd exponențial riscul de erori. Prin urmare, este indicat ca activitatea să se oprească până se normalizează glicemia.

• ACTIVITĂȚI DE PRECIZIE – datorită tulburărilor de conducere nervoasă din hipoglicemie, mișcările devin mai imprecise. De asemenea trebuie întreruptă activitatea până la revenirea glicemiei în ținte.

Mai multe articole

Tiroidita Hashimoto – cea mai frecventă boală autoimună

25.05.2022

Infertilitatea – investigații de bază pentru elucidarea principalelor cauze

25.05.2022

Indicele glicemic - rolul său în alimentația din diabet

25.05.2022

Dulciuri și patiserie fără zahăr – atenție la carbohidrați/glucide!

25.05.2022

Variabilitatea glicemică - o nouă țintă terapeutică în tratamentul diabetului zaharat

25.05.2022