INTERFERENȚELE TEMPERATURILOR SCĂZUTE ÎN CONTROLUL DIABETULUI

INTERFERENȚELE TEMPERATURILOR SCĂZUTE ÎN CONTROLUL DIABETULUI

10.02.2019


• Majoritatea studiilor au constatat o variabilitate sezonieră a echilibrului glicemic, manifestată prin o creștere a valorilor hemoglobinei glicozilate în perioada rece.[1] Acest fenomen s-a constatat în cazul tuturor tipurilor de diabet, indiferent de tratamentul folosit (insulina sau antidiabetice orale), sex sau grupă de vârstă.[2]

• O primă explicație pentru acest fenomen este legată de de două mari componente: efort fizic și dietă. În sezonul rece efortul fizic este mult limitat datorită condițiilor meteorologice – situație întâlnită în special în cazul copiilor cu DZ tip 1 și pacienților în vârstă care își limitează mersul pe jos (o formă foarte importantă de activitate fizică pentru pacienții cu DZ, care ar trebui practicată zilnic).[3]

• Ce-a de-a doua explicație este legată de compoziția regimului alimentar, deoarece în perioada lunilor de vreme rece disponibilitatea și diversitatea legumelor cu cantități foarte mici de glucide (asa-zisele legume “la liber”) sunt reduse, existând tendința pacienților de a consuma alimente cu indice glicemic și încărcătură glicemică mai mare, ceea ce prelungește perioada de hiperglicemie post-prandială.[4]

• Pentru a evita aceste creșteri sezoniere, pacienții trebuie să practice activitate fizică regulat, cel putin o dată la 2 zile și totodată să fie atenți la dietă pentru a nu se ajunge la o creștere a cantității zilnice ingerate de glucide și calorii.

• Singurii pacienți cu DZ care nu sunt afectați de această variabilitate sezonieră sunt sportivii, întrucât indiferent de condițiile meteo acestia vor desfășura ativitatea fizică în cadrul antrenamentelor regulate și totodată acordă o mai mare atenție dietei. Totadată, orice pacient ce respectă aceste condiții legate de nivelul de efort fizic și respectă o dietă corect calculată are risc minim de a fi afectat de aceste creșteri ale HbA1c% din perioada rece.

Bibliografie:
1. Cook CB, Wellik KE, Fowke M. Geoenvironmental diabetology. J Diabetes Sci Technol. 2011 Jul 1;5(4):834-42.
2. Tseng CL, Brimacombe M, Xie M, et al. Seasonal patterns in monthly hemoglobin A1c values. Am J Epidemiol. 2005;161(6):565–574.
3. Verrotti A, Chiarelli F, Tumini S, et al. Seasonal variations of glycosylated haemoglobin in diabetic children. Eur J Pediatr. 1989;149(2):146–147.
4. Suarez L, Barrett-Connor E. Seasonal variation in fasting plasma glucose levels in man. Diabetologia. 1982;22(4):250–253.

Mai multe articole

RMN-ul de sân, un aliat extraordinar în prevenția sau monitorizarea afecțiunilor mamare

18.12.2023

Tiroidita Hashimoto – cea mai frecventă boală autoimună

25.05.2022

Infertilitatea – investigații de bază pentru elucidarea principalelor cauze

25.05.2022

Indicele glicemic - rolul său în alimentația din diabet

25.05.2022

Dulciuri și patiserie fără zahăr – atenție la carbohidrați/glucide!

25.05.2022