MARJA DE EROARE ACCEPTATĂ A GLUCOMETRELOR!

MARJA DE EROARE ACCEPTATĂ A GLUCOMETRELOR!

20.05.2019


Majoritatea pacienților au observat că preczia glucoemetrelor este relativă, existând situații când glucometre identice vor arăta rezultate diferite din aceeași picătură de sânge. Acest fenomen este unul cunoscut de producătorii de glucometre și asociațiile medicale, acceptându-se o toleranță de până la +/- 15%.

Spre exemplu, dacă glucometrul arată o valoare de 160 mg/dl, glicemia reală poate avea orice valoare situată între 136 mg/dl și 184 mg/dl.

Prin urmare, valoarea glicemiei determinată cu glucometrul nu are o precizie foarte mare, iar pacienții nu ar mai trebui să se panicheze când verifică glicemia pe 2 glucometre și există o diferență între ele, în marja celor +/- 15%. De asemenea, orice decizie a dozajului insulinic (în special insulină rapidă) trebuie să țină cont de această marjă de +/- 15%.

Ca urmare a acestei situații, toți utilizatorii de senzori glicemici cu calibrare nu au capacitatea să obțină precizia maximă de la senzorii lor, deoarece este foarte probabil ca în momentul calibrării să nu introducă exact valoarea reală a glicemiei. Astfel, este foarte important ca glucometrul folosit ca unealtă de referință pentru calibrare să aibă o abatere mult mai mică decât +/- 15%.

Mai multe articole

RMN-ul de sân, un aliat extraordinar în prevenția sau monitorizarea afecțiunilor mamare

18.12.2023

Tiroidita Hashimoto – cea mai frecventă boală autoimună

25.05.2022

Infertilitatea – investigații de bază pentru elucidarea principalelor cauze

25.05.2022

Indicele glicemic - rolul său în alimentația din diabet

25.05.2022

Dulciuri și patiserie fără zahăr – atenție la carbohidrați/glucide!

25.05.2022