MĂSURI CE TREBUIE AVUTE ÎN VEDERE PENTRU INJECTAREA CORECTĂ A INSULINEI LENTE (BAZALĂ)!

Home / Fără categorie / MĂSURI CE TREBUIE AVUTE ÎN VEDERE PENTRU INJECTAREA CORECTĂ A INSULINEI LENTE (BAZALĂ)!
MĂSURI CE TREBUIE AVUTE ÎN VEDERE PENTRU INJECTAREA CORECTĂ A INSULINEI LENTE (BAZALĂ)!

MĂSURI CE TREBUIE AVUTE ÎN VEDERE PENTRU INJECTAREA CORECTĂ A INSULINEI LENTE (BAZALĂ)!

Factorii care influențează viteza de absorbție a insulinei lente vor face dificilă stabilirea unei doze optime și vor duce la evoluții glicemice nocturne (dar și în timpul zilei) diferite de la o zi la alta, în cazul unei doze identice de insulină. Astfel, în cadrul titrării dozei de insulină lentă trebuie ținut cont de:

1. Locul de injecție – întrucât insulina bazală ar trebui să aibă un profil al acțiunii cât mai plat, este necesar ca absorbția ei să fie stabilă. Prin urmare, este important ca injectarea insulinei bazale să se facă mereu în aceeași regiune anatomică (spre exemplu coapse sau fese) având grijă ca locul de injectare din această regiune să fie rotat permanent. Întrucât absorbția de la nivelul coapselor și feselor este cea mai lentă, insulina va acționa o durată mai indelungată, iar profilul de acțiune va tinde spre linearitate, comparativ cu regiunea brațelor, abdomenului și flancurilor, unde absorbția este mai rapidă rezultând o durată mai scurtă și un vârf de acțiune mai abrupt. Totuși, dacă pacientul preferă altă regiune anatomică (brațe, abdomen, flancuri) ar trebui ca insulina lentă să fie injectată mereu la nivelul regiunii respective, astfel încât acțiunea insulinei să fie predictibilă de la o zi la alta, fără fluctuații cauzate de viteze diferite de absorbție.

2. Masarea – SUB NICIO FORMĂ locul de injectare al insulinei lente NU TREBUIE MASAT!!! Masarea locului de injecție crește viteza de absorbție a insulinei (scurtează durata de acțiune și crește intensitatea acțiunii). Ca urmare, masarea va duce la modificarea graficului de acțiune a insulinei lente și va conduce la risc de hipoglicemie în prima parte a intervalului de acțiune, iar scurtarea intervalului va face ca ultimele ore până la următoarea injecție cu insulină bazală să rămână descoperite.

3. Injectarea intramusculară – cel mai mare risc de injectare IM se regăsește în regiunea brațelor, datorită faptului nu se poate crea pliu doar de către pacient. Injectarea accidentală a insulinei lente în mușchi, asa cum apare de obicei la nivelul brațelor, va duce la risc major de hipoglicemie în primele ore de la injectare și durată scurtă de acțiune (risc de hiperglicemie tardivă).

Leave a Reply

Your email address will not be published.