PROFILUL GLICEMIC – ESENȚIAL PENTRU AJUSTAREA CORECTĂ A TRATAMENTULUI

PROFILUL GLICEMIC – ESENȚIAL PENTRU AJUSTAREA CORECTĂ A TRATAMENTULUI

19.10.2019


Profilul glicemic este folosit în situațiile când se dorește o imagine mai precisă a evoluției glicemice a unui pacient, pentru a putea stabili cu exactitate ce modificări trebuie efectuate în schema de tratament și dietă.

Profilul glicemic constă în determinarea mai deasă pe parcursul unei zile a glicemiilor, în anumite momente cheie precum: înainte de mesele principale ale zilei și la 2 ore după mesele principale, înainte de culcare, la jumătatea nopții (orele 2-3 noaptea). Astfel, un profil glicemic adecvat are nevoie de minim 8 glicemii.

Profilul glicemic trebuie efectuat în zile obișnuite ca program și activitate. Întrucât, în general, pacienții efectueză vizita la medicul diabetolog odată la 3 luni, este de dorit ca cel puțin într-una din zilele de dinaintea consultației să realizeze un profil glicemic, mai ales pentru pacienții ale căror glicemii nu sunt în țintele terapeutice.

Pe lângă valorile glicemiilor și dozele de medicație/insulină este important ca pacientul să noteze și dieta din ziua profilului, sau orice alți factori care pot influența valoarea glicemiei.

Mai multe articole

Tiroidita Hashimoto – cea mai frecventă boală autoimună

25.05.2022

Infertilitatea – investigații de bază pentru elucidarea principalelor cauze

25.05.2022

Indicele glicemic - rolul său în alimentația din diabet

25.05.2022

Dulciuri și patiserie fără zahăr – atenție la carbohidrați/glucide!

25.05.2022

Variabilitatea glicemică - o nouă țintă terapeutică în tratamentul diabetului zaharat

25.05.2022