RISCURILE ASOCIATE CONSUMULUI DE ALCOOL ÎN DIABET

RISCURILE ASOCIATE CONSUMULUI DE ALCOOL ÎN DIABET

30.09.2019


Consumul de alcool în diabet se asociază de obicei cu risc de dezechilibru glicemic, atât pe termen scurt – care este proporțional cu cantiatatea de alcool, cât și pe termen lung – care este proporțional cu durata consumului.
Fiziopatologic, alcoolul acționează la nivel hepatic, inhibând gluconeogeneza hepatică (producția fiziologică continuă de glucoză pentru menținerea glicemiei la valorile optime).

• După consumul de alcool, riscul de hipoglicemie este însemnat, în special în perioada nocturnă, întrucât secreția endogenă de glucoză a ficatului este redusă, preferându-se ca glicemia la culcare să fie cu 40-50 mg/dl mai mare decât de obicei, sau chiar se poate lua un supliment de HC cu absorbție lentă.

• Alcoolul reduce drastic mecanismele naturale hepatice de contrareglare a hipoglicemiei, astfel încât o hipoglicemie în timpul somnului, în contextul în care în prealabil s-a consumat alcool, va fi una profundă și de durată, cu efecte neurologice pe măsură. Corpul va fi incapabil să reacționeze singur împotriva hipoglicemiei prin producere și eliberare hepatică de glucoză, întrucât acest lucru este inhibat de prezența alcoolului în sânge.

• Pe termen lung, consumul cronic de alcool în diabet se asociază cu dezvoltarea steatozei hepatice. O comorbiditate importantă ca frecvență în diabet, chiar și în cazul persoanelor care nu consumă alcool, steatoza hepatică se ascoiază cu o importantă rezistență la insulină și hiperglicemie.

• Nu prezintă risc pentru sănătate (dacă nu există contraindicație medicală) consumul ocazional de alcool (mai rar decât odată pe săptămână), în cantitate foarte mică (maxim 10-12 g alcool pur, echivalent a 200-250 ml bere sau 100-150 ml vin).

• Din punct de vedere al riscului de hipoglicemie nocturnă, este contraindicat consumul de alcool la un interval mai scurt de 4-6 ore înainte de culcare.

• La pacienții cu diabet tip 1, consumul de alcool, chiar și în cantități moderate, duce la risc de hipoglicemie până la 16-24 h și reduce cantitatea de hormon de creștere secretată în timpul somnului.[1]

 

Bibliografie:
1. Turner BC, Jenkins E, Kerr D et al. The effect of evening alcohol consumption on next-morning glucose control in type 1 diabetes. Diabetes Care. 2001; 24(11):1888-93.

Mai multe articole

RMN-ul de sân, un aliat extraordinar în prevenția sau monitorizarea afecțiunilor mamare

18.12.2023

Tiroidita Hashimoto – cea mai frecventă boală autoimună

25.05.2022

Infertilitatea – investigații de bază pentru elucidarea principalelor cauze

25.05.2022

Indicele glicemic - rolul său în alimentația din diabet

25.05.2022

Dulciuri și patiserie fără zahăr – atenție la carbohidrați/glucide!

25.05.2022