STABILITATEA TERMICĂ A INSULINEI ÎN UZ (PEN SAU POMPĂ)

STABILITATEA TERMICĂ A INSULINEI ÎN UZ (PEN SAU POMPĂ)

14.06.2019


Insulinele au stabilitate termică diferită atunci când sunt în uz. Cunoașterea acestei stabilități pentru tipul de insulină pe care un pacient o folosește sau dorește să o folosească este esențială pentru a fi siguri că insulina își păstrează calitățile nealterate.

Întrucât clima din țara noastră ajunge la maxime termice care pun în pericol stabilitatea insulinei folosite (cel puțin în lunile Iulie și August) este important ca pacienții să utilizeze mijloace auxiliare de depozitare/transport (huse termice, portofele termice, gentuțe termice) în zilele caniculare. În cazul în care insulinele au fost expuse la astfel de temperaturi, cartușele / rezervoarele de insulină trebuie înlocuite, cu atât mai mult cu cât apare tendință la hiperglicemie fără altă explicație.

Penurile de insulină trebuie să aibă mereu capacul exterior pus, întrucât insulina este de asemenea sensibilă la lumină. Expunerea prelungită la lumină poate altera structura chimică a insulinei și scădea efectul terapeutic al acesteia.

Pacienții cu pompă expun insulina la cele mai mari temperaturi. Alegerea insulinei pentru terapia cu pompă trebuie să ia în calcul și stabilitatea termică a produselor, fiind preferați analogii tip NovoRapid și Humalog, iar schimbarea kiturilor de infuzie la timp este esențială.

Mai multe articole

RMN-ul de sân, un aliat extraordinar în prevenția sau monitorizarea afecțiunilor mamare

18.12.2023

Tiroidita Hashimoto – cea mai frecventă boală autoimună

25.05.2022

Infertilitatea – investigații de bază pentru elucidarea principalelor cauze

25.05.2022

Indicele glicemic - rolul său în alimentația din diabet

25.05.2022

Dulciuri și patiserie fără zahăr – atenție la carbohidrați/glucide!

25.05.2022