Testarea HEMOGLOBINEI GLICOZILATE (HbA1c) din deget

Testarea HEMOGLOBINEI GLICOZILATE (HbA1c) din deget

28.02.2021


Hemoglobina glicozilată (HbA1c) reprezintă la ora actuală cel mai utilizat instrument de apreciere a eficienței tratamentului și echilibrului glicemic general în diabet. Metodele standard se bazează pe recoltarea sângelui venos și analizarea lui în laborator.

Recoltarea analizelor venoase este percepută ca fiind foarte dureroasă de unii dintre pacienți și, totodată, rezultatul nu este disponibil imediat. Ca urmare, a apărut varianta HbA1c recoltată din deget, similar unei glicemii pe glucometru.

Cu o precizie a rezultatului foarte apropiată de cea a laboratorului de analize standardizat, HbA1c recoltată din deget reprezintă un avantaj important pentru monitorizarea evoluției glicemiilor și eficienței tratamentului, întrucât pacientul are rezultatul analizei în câteva minute[1] și medicul poate face recomandările necesare în tratament în cadrul aceleiași consultații. Totodată se poate monitoriza astfel evoluția glicemică la scurt timp de la modificarea tratamentului, iar repetarea HbA1c din deget la intervale mai scurte de timp va permite efectuarea rapidă a ajustărilor.

Pacienții care beneficiază cel mai mult de pe urma HbA1c recoltată din deget (procedura fiind identică cu efectuarea unei glicemii pe glucometru) sunt copiii mici, la care puncționarea venoasă este o procedură foarte traumatizantă psihologic.

De asemnea, toți pacienții care nu necesită și dozarea altor analize de sânge, pot beneficia de determinarea HbA1c din deget.

Analiza HbA1c recoltată din deget devine o procedură din ce în ce mai răspândită în clinicile de diabet pentru că oferă pe loc o imagine precisă a echilibrului glicemic,[2] dând posibilitatea pacientului și medicului să ia deciziile terapeutice corecte.

Analiza este disponibila la sediul nostru din București iar prețul este de 55 Ron. Pentru informații suplimentare contactați-ne la tel: (021)9442 sau (021)2115350.

Bibliografie:

  1. Gomez-Peralta F, Abreu C, Andreu-Urioste L et al. Point-of-care capillary HbA1c measurement in the emergency department: a useful tool to detect unrecognized and uncontrolled diabetes. Int J Emerg Med. 2016; 9(1):7.
  2. Keramati T, Razi F, Tootee A, Larijani B. Comparability of hemoglobin A1c level measured in capillary versus venous blood sample applying two point-of-care instruments. J Diabetes Metab Disord. 2014; 13(1):94.

Mai multe articole

Tiroidita Hashimoto – cea mai frecventă boală autoimună

25.05.2022

Infertilitatea – investigații de bază pentru elucidarea principalelor cauze

25.05.2022

Indicele glicemic - rolul său în alimentația din diabet

25.05.2022

Dulciuri și patiserie fără zahăr – atenție la carbohidrați/glucide!

25.05.2022

Variabilitatea glicemică - o nouă țintă terapeutică în tratamentul diabetului zaharat

25.05.2022