CUM CALCULĂM CORECT CONȚINUTUL ÎN CARBOHIDRAȚI AL ALIMENTELOR ÎN FUNCȚIE DE ETICHETĂ?

CUM CALCULĂM CORECT CONȚINUTUL ÎN CARBOHIDRAȚI AL ALIMENTELOR ÎN FUNCȚIE DE ETICHETĂ?

5.07.2019


Toate alimentele produse/ambalate în unități de producție controlate au imprimat pe ambalaj conținutul nutrițional al alimentului respectiv. Conținutul nutrițional se referă la cantitatea de kilocalorii (kcal), proteine, lipide, glucide/carbohidrați, și eventual sare. Valorile sunt exprimate în grame de nutrient conținute în 100 g de produs finit, iar în cazul kilocaloriilor se exprimă în kcal conținute în 100 g de produs finit.

În cazul diabetului, accentul principal se pune pe cantitatea de carbohidrați (HC)/glucide/hidrați de carbon conținută în 100 g de produs.

Pentru a ști exact câți HC sunt conținuți în cantitatea din alimentul respectiv pe care pacientul o mănâncă se folosește ”REGULA DE TREI SIMPLĂ”. De asemenea, CÂNTARUL este obligatoriu pentru precizia calculelor la pacienții cu tratament insulinic prandial.

Conform pozei atașate acestei postări, produsul din ambalajul respectiv conține 47,4 g HC la 100 g produs. Dacă pacientul va consuma o porție de 70 g de produs, pentru a afla câți HC vor fi conținuți în cele 70 g va trebui să utilizeze REGULA DE TREI SIMPLĂ, astfel:

la 100 g produs (A) …….. corespund ……………. 47,4 g HC (B)
la 70 g procus (C) …….. corespund ……………. ????? g HC
??? = (B) x (C) / (A), adică în cazul de față
??? = 47,4 x 70 / 100 = 33,18 g HC

Prin urmare, dacă pacientul mănâncă 70 g din produsul respectiv va mânca 33 g HC (valoare ce se poate rotunji la 35 g HC pentru ușurarea calculelor).

Sub această formă se poate calcula oricare dintre principiile nutritive ale porției pe care o va mânca pacientul din alimentul respectiv.

ATENȚIE!
• Pe unele ambalaje producătorul recomandă un anumit gramaj per porție (în poză se poate observa că recomandă porția ca având 30 g). În diabet, pacienții nu trebuie să țină cont de recomandarea producătorului, ci doar de recomandările medicului referitoare la tipurile de alimente și numărul de HC din dieta personalizată. Fiecare pacient are nevoi alimentare diferite în funcție de parametrii săi antropometrici (vârstă, sex, înălțime, greutate), boli, tratament urmat, stil de viață, astfel încât gramajul unei porții poate varia cu multe zeci (chiar și sute) de grame.

Mai multe articole

RMN-ul de sân, un aliat extraordinar în prevenția sau monitorizarea afecțiunilor mamare

18.12.2023

Tiroidita Hashimoto – cea mai frecventă boală autoimună

25.05.2022

Infertilitatea – investigații de bază pentru elucidarea principalelor cauze

25.05.2022

Indicele glicemic - rolul său în alimentația din diabet

25.05.2022

Dulciuri și patiserie fără zahăr – atenție la carbohidrați/glucide!

25.05.2022