Diabetul gestațional și riscurile asociate

Diabetul gestațional și riscurile asociate

25.05.2022


Diabetul gestațional este o afecțiune temporară, care apare în timpul sarcinii, la femei care nu au suferit niciodată de diabet, ca urmare a modificărilor metabolice și hormonale. Această formă de diabet poate apărea în orice moment al sarcinii, însă debutează în general în cel de-al doilea sau treilea trimestru de sarcină, arată studiile.

Între 3-5% dintre femeile însărcinate se confruntă cu această problemă de sănătate, însă vestea bună este că afecțiunea este tratabilă și poate fi ținută sub control, dacă este descoperită la timp.

Cauzele diabetului gestațional

În timpul sarcinii, hormonii secretați de placentă îngreunează capacitatea insulinei materne de a controla glicemia. Astfel, glucoza nu poate fi transformată de către celule în energie și se acumulează în sânge în cantități mari. Așa apare hiperglicemia și, ca efect, diabetul gestațional.

Care sunt factorii de risc ai diabetului gestational?

Principalii factori de risc pentru apariția acestui tip de diabet sunt:

  • vârsta – femeile cu vârsta de peste 25-30 ani au risc mai mare de a dezvolta diabet în perioada sarcinii;
  • moștenirea genetică – riscul de diabet gestațional crește dacă gravida are rude de gradul I care suferă de diabet;
  • greutatea – cu cât greutatea mamei este mai mare, cu atât riscul de a dezvolta această afecțiune crește;
  • sindromul ovarelor polichistice;
  • hipertensiunea arterială – bolile cardiovasculare pot influența incidența diabetului gestațional;
  • nașterea anterioară a unui copil cu o greutate mai mare de 4,5 kg poate determina apariția acestei afecțiuni într-o nouă sarcină;
  • sarcina precedentă în care s-a declanșat diabetului gestațional determină de asemenea o mai mare probabilitate de redeclanșare a bolii.

Simptomele diabetului in sarcină

Motivele pentru care femeile însărcinate ar trebui să ia în considerare efectuarea unui test de glicemie sunt:

  • senzația de sete permanentă și gură uscată – chiar și după ce gravida tocmai a băut apă;
  • oboseala accentuată și fără o cauză determinată;
  • urinările frecvente – nu sunt întotdeauna semn de infecție urinară, ci pot fi un simptom al declanșării diabetului gestațional;
  • infecțiile recurente, precum candidoza sau un alt tip de infecție sunt de asemenea un semn că ar putea apărea diabetul de sarcină;
  • vederea încețoșată și durerile de cap asociate – diabetul afectează ochii atunci când nivelul glucozei din sânge este prea mare pentru prea mult timp; glicemia mare poate schimba nivelul de lichide din ochi sau poate cauza umflarea țesuturilor ochilor, iar ca efect apare vederea încețoșată, durerile de cap și incapacitatea de concentrare.

Întrucât o parte dintre aceste simptome sunt destul de întâlnite, este posibil ca ele să fie ușor trecute cu vederea de către femeile însărcinate. De aceea, testarea pentru diabetul gestațional este recomandată în săptămânile 22-28 de sarcină, iar cel mai relevant în acest sens este testul de toleranță la glucoză.

Tratamentul diabetului in sarcină

Cel mai important aspect al tratamentului diabetului gestațional este monitorizarea permanentă a glicemiei. Se recomandă măsurarea glicemiei dimineața, înainte de prima masă, precum și la două ore după masă, folosind un aparat de testare din deget de tipul unui glucometru.

Atunci când medicul recomandă acest lucru, se poate utiliza chiar și un senzor de glicemie, care poate ajuta în decizia cu privire la momentul optim de inițiere a tratamentului cu insulină la femeile cu diabet gestațional. Totodată, senzorul poate indica cu precizie dacă este suficientă o singură doză de insulină/zi sau dacă este nevoie de intensificarea insulinoterapiei la mesele principale.

În plus, medicul diabetolog poate face recomandări cu privire la o alimentație sănătoasă, precum și la urmarea unui program de exerciții fizice. Așadar, consumul de alimente bogate în fibre și sărace în grăsimi saturare, precum și fructele, legumele, proteinele de calitate și cerealele integrale sunt indicate în sarcină, dar mai ales în cazurile de diabet gestațional.

Exercițiile fizice regulate scad de asemenea semnificativ rezistența corpului la insulină. Plimbările alerte, mersul pe bicicletă, înotul sau exercițiile de gimnastică aerobică sunt recomandate pentru reglarea valorilor glicemiei.

Netratat la timp, diabetul gestațional poate cauza probleme grave de sănătate copilului. Întrucât pe durata sarcinii secreția de insulină este mare, iar după naștere aportul de glucoză este mic, poate apărea o scădere sub normal a glucozei în sângele copilului (hipoglicemie). De asemenea, studiile arată că bebelușii ale căror mame au suferit de diabet pe durata sarcinii au risc crescut de a deveni obezi și de a dezvolta o formă de diabet pe parcursul vieții adulte. Un stil de viață echilibrat, alimentația sănătoasă și exercițiile fizice regulate sunt cele care vor contribui la diminuarea riscurilor de acest fel.

De reținut este că diabetul gestațional se menține doar pe durata sarcinii. După naștere, glicemia revine, în mod obișnuit, la valorile normale. Riscul de a dezvolta diabet gestațional la o sarcină ulterioară rămâne însă destul de crescut. De asemenea, posibilitatea de apariție pe parcursul vieții mamei a diabetului de tip II este și ea destul de mare.

De aceea, se recomandă ca femeile care au suferit de această afecțiune pe durata sarcinii să efectueze teste de glicemie regulate pe parcursul următorilor ani.

Referințe bibliografice:

  1. National Health System UK – Gestational Diabetes: https://www.nhs.uk/conditions/gestational-diabetes/
  2. The Global Diabetes Community – Gestational Diabetes: https://www.diabetes.co.uk/gestational-Diabetes.html
  3. American Diabetes Association – Gestational Diabetes: https://www.diabetes.org/diabetes/gestational-diabetes
  4. Medscape – Diabetes Melitus and Pregnancy: https://emedicine.medscape.com/article/127547-overview

Sursă foto: https://www.shutterstock.com/image-photo/pregnant-woman-holding-apple-glucose-meter-1114813037

Mai multe articole

RMN-ul de sân, un aliat extraordinar în prevenția sau monitorizarea afecțiunilor mamare

18.12.2023

Tiroidita Hashimoto – cea mai frecventă boală autoimună

25.05.2022

Infertilitatea – investigații de bază pentru elucidarea principalelor cauze

25.05.2022

Indicele glicemic - rolul său în alimentația din diabet

25.05.2022

Dulciuri și patiserie fără zahăr – atenție la carbohidrați/glucide!

25.05.2022