VARIABILITATEA GLICEMICĂ ȘI ROLUL EI ÎN EVOLUȚIA COMPLICAȚIILOR DIABETULUI

VARIABILITATEA GLICEMICĂ ȘI ROLUL EI ÎN EVOLUȚIA COMPLICAȚIILOR DIABETULUI

21.05.2019


Variabilitatea glicemică este caracterizată de vârfuri hiperglicemice post-prandiale alternate cu hipoglicemii. Acest fenomen poate apărea și la pacienți cu HbA1c% în țintele terapeutice. Ca urmare, variabilitatea glicemică este un fenomen care poate avea consecințe indiferent de valoarea HbA1c%.

• Situația este foarte gravă în cazul pacienților care au variabilitate glicemică importantă dar și nivel crescut al HbA1c% – rata apariției și progresiei complicațiilor diabetului în cazul lor este de câteva ori mai mare decât în cazul celorlalți pacienți.

• Variabilitatea glicemică explică situațiile în care, la pacienți cu HbA1c% în țintele terapeutice și fără alți factori de risc asociați, apar complicațiile diabetului, precoce.

• Variabilitatea glicemică și în special hipoglicemiile rapide care au ca punct de plecare o glicemie >200 mg/dl duc la apariția fenomenului de inflamație sistemică (apariția în sânge a citokinelor inflamatorii) care contribuie substanțial la progresia bolilor cardiovasculare (chiar și la pacienții nediabetici).

• Variabilitatea glicemică afectează în special pacienții cu DZ tip 1 și cei cu DZ tip 2 care necesită administrare de insulină rapidă (la mese).

• O contribuție importantă la variabilitatea glicemică o au alimentele cu indice glicemic mare și cantitățile mari de HC consumați la o masă, la care se adaugă corecții insulinice dozate neoptim.

• Orice pacient care are episoade hipoglicemice foarte dese și glicemie foarte mare la 1h – 1h30 după masă, chiar și în cazul când HbA1c este bună, are o variabilitate glicemică importantă.

• Pe graficele obținute prin monitorizarea cu senzori glicemici variabilitatea glicemică este reprezentată de aspectul caracteristic de munți și văi.

• Reducerea variabilității glicemice se realizează în principal prin ajustarea dietei (numărul de HC la o masă, reducerea numărului de HC cu absorbție rapidă), prin timing-ul administrării dozei de insulină (lăsarea unui anumit interval de timp între momentul injecției cu insulină și consumul alimentelor de la masă) și administrarea adecvată a corecțiilor insulinice (evitarea fenomenului de insulin stacking).

!!! ATENȚIE: toate aceste măsuri de adaptare a tratamentului trebuie luate numai în urma consultării cu diabetologul!

Mai multe articole

Medicamente disponibile pentru tratamentul obezitatii / excesului ponderal

1.07.2024

RMN-ul de sân, un aliat extraordinar în prevenția sau monitorizarea afecțiunilor mamare

18.12.2023

Tiroidita Hashimoto – cea mai frecventă boală autoimună

25.05.2022

Infertilitatea – investigații de bază pentru elucidarea principalelor cauze

25.05.2022

Indicele glicemic - rolul său în alimentația din diabet

25.05.2022